Чи зберігається статус неприбутківця, якщо КНП сплачує частину плати за оренду до місцевого бюджету?

Для збереження статусу КНП, як неприбуткової організації необхідно враховувати певні умови. Однією з обов’язкових умов є заборона розподілу прибутку серед засновників, членів та працівників, окрім оплати праці та нарахування єдиного соціального внеску згідно з п. 133.4 ПКУ. Також доходи повинні використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання організації та виконання завдань, визначених установчими документами.

Під час воєнного або надзвичайного стану передача майна, послуг та благодійна допомога неприбутковою організацією не вважається порушенням вимог податкового законодавства, якщо це не передбачено установчими документами на цілі, що визначені п. 63 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

У випадку, коли орендар самостійно розподіляє платежі за оренду та спрямовує їх до неприбуткового підприємства та місцевого бюджету, а підприємство використовує ці кошти для власних потреб, такий розподіл не вважається порушенням вимог податкового законодавства, враховуючи п. 133.4 ПКУ та п. 63 підрозділу 4 розділу XX ПКУ. Проте, важливо дотримуватися інших вимог щодо утримання підприємства у Реєстрі.

Якщо ж за договором оренди комунального майна орендна плата у повному обсязі сплачується орендарем комунальному некомерційному підприємству (балансоутримувачу) з подальшим перерахуванням ним її частини до відповідного місцевого бюджету за рішенням органу місцевого самоврядування – засновника такого підприємства, то проведення такої операції є розподілом отриманих доходів та відповідно порушенням вимог пункту 133.4 ПКУ щодо перебування зазначеного підприємства у Реєстрі.

У разі невиконання неприбутковою організацією вимог, встановлених податковим законодавством, існує ризик її виключення з Реєстру та визначення податкового зобов’язання відповідно до підпунктів 133.4.3 та 133.4.4 ПКУ.



Залишити відповідь