Проведення процедур державних закупівель зазнало змін!

Проведення процедур державних закупівель зазнало змін згідно з роз’ясненнями Мінекономіки щодо проведення закупівель під час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення, які були введені розпорядженням Кабінету Міністрів від 1 вересня 2023 року № 952.

Основні зміни включають наступне:

  1. Скорочено перелік випадків, коли замовник може здійснити закупівлю товарів і послуг, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, або робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, без використання електронної системи закупівель (ЕСЗ), шляхом укладення прямого договору без відкритих торгів або електронного каталогу. У виняткових випадках закупівля проводиться на загальних умовах, визначених Особливостями способу проведення.
  2. При укладенні договору про закупівлю відповідно до пункту 13 Особливостей, замовник повинен опублікувати у ЕСЗ затверджене або погоджене керівником замовника або іншою уповноваженою особою обгрунтування підстав для закупівлі відповідно до цього пункту протягом 10 робочих днів з моменту укладення договору.
  3. У випадках закупівель, вартість яких становить або перевищує 50 тисяч гривень, замовники зобов’язані опублікувати в ЕСЗ обгрунтування підстави для проведення закупівлі без використання ЕСЗ одночасно зі звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, згідно з пунктом 9 Особливостей.
  4. Документ, що містить обгрунтування, може бути підготовленим як уповноваженою особою, так і іншою особою замовника, і повинен бути затвердженим керівником або іншою особою, визначеною керівником для вчинення відповідних дій.
  5. Зміст обгрунтування визначається замовником самостійно з посиланнями на законодавство, нормативно-правові акти, умови або обставини, які обґрунтовують необхідність проведення закупівлі в такий спосіб.


Залишити відповідь