Зміни до Порядку № 100 щодо обчислення середнього заробітку

Зміни в Порядку обчислення середньої заробітної плати, який був ухвалений постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (надалі – Порядок № 100), були внесені згідно з постановою Уряду від 8 вересня 2023 року № 957 (надалі – Постанова № 957), яка набула чинності з 12 вересня 2023 року.

Основні зміни включають в себе:

  1. Тепер середню заробітну плату для визначення матеріальної (грошової) допомоги розраховують на основі оплати за останні 12 календарних місяців перед місяцем надання допомоги (зміни в пункті 2 Порядку № 100).
  2. Змінено порядок розрахунку компенсації за невикористану відпустку. Починаючи з 12 вересня 2023 року, середню зарплату для компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, обчислюють виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році (зміни до абз. другого п. 2 Порядку № 100). Тобто якщо працівник звільняється після 31 грудня 2023 року, порядок розрахунку компенсації має дві частини: для невикористаних відпусток, набутих до 31 грудня 2023 року, використовуються виплати, нараховані у 2023 році, і для відпусток, набутих з 1 січня 2024 року, застосовується стандартний порядок розрахунку (на основі оплати за останні 12 місяців перед місяцем нарахування компенсації або фактично відпрацьованого періоду, якщо відпрацьовано менше року).
  3. Призначені виплати, які не враховуються при обчисленні матеріальної (грошової) допомоги, були відкореговані (зміни в пункті 4 Порядку № 100). Тепер при розрахунку середньої заробітної плати для визначення матеріальної (грошової) допомоги не враховуються виплати, які зберігають середню зарплату працівника (наприклад, під час виконання державних і громадських обов’язків, щорічних і додаткових відпусток, відряджень, виплат за відрядження і тимчасову непрацездатність).
  4. Також порядок № 100 був доповнений новими пунктами (пункт 7) щодо розрахунку матеріальної (грошової) допомоги. Відтепер, якщо середня місячна заробітна плата встановлена законодавством як розрахункова величина для матеріальної (грошової) допомоги, то вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді. Середньоденну заробітну плату визначають, ділячи заробітну плату за фактично відпрацьовані робочі дні протягом останніх 12 місяців на кількість фактично відпрацьованих робочих днів. Розрахунок середньомісячної кількості робочих днів проводиться шляхом ділення на 12 сумарного числа робочих днів за останні 12 календарних місяців згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Крім того, Постановою № 957 внесені зміни до Порядку надання матеріальної допомоги державним службовцям для вирішення соціально-побутових питань, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2016 року № 500. З 12 вересня 2023 року така допомога призначається у розмірі, що не перевищує середньомісячної середньої зарплати, на підставі особистої заяви, згідно з установленим порядком керівником державної служби.



Залишити відповідь