Класифікатор професій та форму №3-ПН планують скасувати – що взамін?

У парламенті зареєстровано законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань” (від 21.08.2023 р. № 9630).

Зазначений законопроєкт пропонує внести зміни до діючого законодавства, що стосуються проведення реформи національної системи кваліфікацій. Зокрема, відповідно до цього пропонується замінити Класифікатор професій новим актом – Єдиним реєстром кваліфікацій. Ведення такого реєстру буде покладено на колегіальний орган, що має спеціалізуватися у галузі кваліфікацій та здійснювати відповідні функції. Окрім цього, законопроєкт встановлює перехідний період, протягом якого дозволено використовувати кваліфікаційні характеристики, що містяться у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Ведення цього Довідника також покладено на колегіальний орган у галузі кваліфікацій.

Також законопроєктом пропонується виключення статті 206 Кодексу законів про працю України. Ця стаття передбачає, що працівник, який успішно пройшов виробниче навчання, отримує відповідну кваліфікацію згідно з тарифно-кваліфікаційним довідником і отримує роботу відповідно до своєї кваліфікації та розряду. Пропоноване виключення відображає намір відмовитися від цієї практики.

Щодо звітності за формою №3-ПН, яка стосується інформації про попит на робочу силу (вакансії), законопроєкт передбачає скасування обов’язку подання такої звітності відповідно до Закону про зайнятість. Замість цього, роботодавці матимуть право надавати інформацію про попит на робочу силу (вакансії) територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що відповідає за реалізацію державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції.



Залишити відповідь