Скільки РРО потрібно ФОПу, який здійснює торгівлю як у селі, так і у місті?

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послу» зі змінами та доповненнями. Дія Закону №265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі.

Однак Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 №1336 було схвалено Перелік умов та форм проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за яких дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО, замість цього використовуючи розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Зокрема, відповідно до цього Переліку, фізичні особи – підприємці, які платять єдиний податок, можуть проводити розрахункові операції без РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при роздрібній торгівлі на території села, селища товарами, крім підакцизних товарів.

Варто відзначити, що цей Перелік не застосовується, якщо одна з таких умов виконується:

  • роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови №1336.

Отже, якщо фізична особа – підприємець, який платить єдиний податок, має лише один господарський об’єкт у місті, то на цьому об’єкті потрібно використовувати РРО/ПРРО відповідно до Закону №265. Якщо господарський об’єкт знаходиться в селі або селищі і відповідає умовам Постанови №1336, то можна використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій замість РРО/ПРРО, але це можливо лише за наявності рішення відповідної ради.

Важливо зауважити, що Законом України від 30.06.2023 №3219 відновлено відповідальність для всіх суб’єктів господарювання, крім ФОПів спрощеної системи оподаткування першої групи, за невикористання РРО/ПРРО при готівкових розрахунках за послуги чи товари.



Залишити відповідь