Звітувати за оновленою єдиною звітністю потрібно буде за ІІІ квартал

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 02.03.2023 № 113 “Про внесення змін до наказу Мінфіну від 13 січня 2015 року №4”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.04.2023 під номером №650/39706 (далі – Наказ №113) та що набрав чинності з 05.05.2023 року, відбулись зміни в структурі Податкового розрахунку, який включає суми доходів, що нараховані (сплачені) для фізичних осіб – платників податків, а також суми утриманого з них податку, а також суму нарахованого єдиного внеску. Також зміни внесено до Порядку заповнення та подання Податковими агентами Податкового розрахунку щодо сум доходів, що нараховані (сплачені) для фізичних осіб – платників податків, а також суми утриманого з них податку та суми нарахованого єдиного внеску. Це стосується включення змін до Додатку № 4ДФ та Довідника ознак доходів фізичних осіб.

 

Важливо відзначити, що відповідно до пункту 46.6 Податкового кодексу України, у випадку введення нового податку або зміни правил оподаткування, що призводять до зміни форми податкової звітності, відповідний центральний орган виконавчої влади, який встановлює форми та реалізує фінансову політику, зобов’язаний публікувати нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій (розрахунків), що застосовуються для подання звітності за податковий період, який настає після податкового періоду, у якому такі форми були опубліковані, залишаються дійсними ті форми, які використовуються до цього.

 

З урахуванням викладеного, слід звернути увагу, що платники податків подають до контролюючого органу Податковий розрахунок та додатки до нього з урахуванням внесених змін відповідно до Наказу №113 (у тому числі враховуючи зміни Довідника ознак доходів фізичних осіб) за звітні періоди починаючи з III кварталу  2023 року.



Залишити відповідь