Чи має право підприємство зберігати кошти у сейфі поруч з РРО та/або ПРРО?

Згідно із  ст. 2 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненням, місце проведення розрахунків є місцем, де здійснюються розрахунки з покупцем за товари або послуги та зберігаються отримані готівкові кошти. Денний звіт є документом, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).

Згідно з встановленим Порядком реєстрації та застосування РРО та ПРРО, готівкові внесення та видачі, які не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, повинні реєструватися через РРО або ПРРО за допомогою операцій “службове внесення” та “службова видача”. “Службове внесення” використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків до першої розрахункової операції після звіту Z. “Службова видача” використовується для реєстрації суми готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків або видається держателям електронних платіжних засобів.

Згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, готівка, яка надходить до каси, повинна бути оприбуткована в повній сумі в день одержання.

У разі використання РРО без ведення касової книги, готівка відокремлених підрозділів установ/підприємств повинна бути зберігатися у вигляді щоденних фіскальних звітних чеків (Z-звітів) в електронній формі, а інформація з цих чеків повинна бути внесена до відповідних книг обліку (Книги обліку розрахункових операцій).

У той же час, Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування заборонено зберігання готівки, що не належить суб’єкту господарювання, а також особистих речей касира чи інших працівників на місці проведення розрахунку.

Отже, якщо підприємство не може зберігати всю суму готівки у реєстраторі розрахункових операцій або програмному реєстраторі розрахункових операцій, то частину готівки можна зберігати у сейфі до моменту проведення операції “службова видача”, коли виручка вилучається для здачі до банку або каси підприємства. Варто зазначити, що такий сейф повинен розташовуватися на місці проведення розрахунків і в ньому повинна зберігатися лише виручка від реалізації товарів або послуг з використанням реєстратора розрахункових операцій або програмного реєстратора розрахункових операцій.



Залишити відповідь