Різниця між наслідками недопуску до перевірки та ненадання документів до перевірки

Яка існує різниця між наслідками недопуску до перевірки та ненадання документів до перевірки?

Норми Податкового кодексу України розрізняють поняття «недопущення до перевірки» і «ненадання документів до перевірки». Різними є і правові наслідки, які передбачені законом в разі коли платник податків не допустив посадових осіб контролюючого органу до перевірки або не надав документи на підтвердження задекларованих показників податкового обліку, не маючи для цього встановлених законом підстав.

  • Отже, в разі якщо платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу, щодо його майна згідно з рішенням контролюючого органу може бути застосовано адміністративний арешт, як це передбачено нормою підпункту 94.2.3 пункту 94.2 статті 94 ПК України.
  • Що ж до ненадання платником податків документів до перевірки, то, як вже зазначено, правові наслідки такої поведінки визначені нормою підпункту 44.6 статті 44 ПК України. Розмежування законодавцем правових наслідків недопущення до перевірки і ненадання документів до перевірки дає підстави виснувати, що, хоча в разі недопущення до перевірки документи до перевірки також не надаються, норма підпункту 44.6 статті 44 ПК України застосовується в разі якщо допуск до перевірки мав місце.


Залишити відповідь