Новації Закону щодо реформування служби зайнятості № 2622-IX

Державний центр занятості назвав основні новації Закону № 2622, яким реформовано службу зайнятості. Цей Закон діє із 29.10.2022 року.

Отже Закон № 2622 передбачає:

1. Розширення обсягу програм сприяння зайнятості та їх адресатів. У відповідності до змін, які вносяться до ст. 14 Закону про зайнятість, передбачена нова категорія осіб, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, а саме «інші категорії громадян, визначені Кабінетом Міністрів України, з урахуванням ситуації на ринку праці, а також встановлення карантину, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану в країні».

2. Відмова від квот на працевлаштування окремих категорій осіб.
Вилучається ст. 196 КЗпП та вносяться правки до ст. 14 Закону про зайнятість. Тож скасовуються і штрафи за недотримання квот. Роботодавці можуть користуватися матеріальними стимулами у разі прийому на роботу певних категорій осіб, що є вразливими на ринку праці.

3. Зміна підходів до стимулювання зайнятості найбільш вразливих осіб  Роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік:

1) осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років,

2) осіб з інвалідністю до настання пенсійного віку,

3) учасників бойових дій та осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць –

– компенсуються 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної зарплати.

Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців (ст. 26 Закону про зайнятість).

4. Нові інструменти сприяння зайнятості молоді.

Роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує зареєстрованого безробітного із числа осіб:

– віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;

– віком до 35 років – на перше робоче місце;

– звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби – на перше робоче місце після такого звільнення –

– компенсуються 50% мінімальної зарплати за відповідну особу за місяць.

5. Додаткові заходи по подоланню тривалого безробіття.

Роботодавцю, що працевлаштовує особу, яка перебуває у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців, за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на два роки, компенсують фактичні витрати у розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців (ст. 26-1 Закону про зайнятість).

Детальніше ознайомитись можна на офіційному порталі Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/novyna/osnovni-novaciyi-zakonu-shchodo-reformuvannya-sluzhby-zaynyatosti-no-2622-ix



Залишити відповідь