Адмінвідповідальність за порушення ведення податкового обліку під час війни

Відповідно до п. 111.1 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

-фінансова;
-адміністративна;
-кримінальна.

Відповідно до частини 1 ст. 163-1 КУпАП відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України, – тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але якщо особу протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – передбачається накладення штрафу у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому зміни в частині незастосування до платників адміністративної відповідальності у період дії воєнного стану до КУпАП та ПКУ не вносились.

Таким чином адмінвідповідальність, передбачена ст. 163-1 КУпАП, у період дії воєнного стану застосовується за порушення порядку ведення податкового обліку.



Залишити відповідь