З 26 листопада ФОП мають вести облік товарних запасів за новими правилами

Наказом Міністерства фінансів від 03.09.2021 р. № 496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців‼️

?Наказ опублікований в “Офіційному віснику” від 16.11.2021 р. № 87 та набуває чинності через 10 днів з дня опублікування – з 26 листопада 2021 року.

?Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов’язані вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

?Облік товарних запасів здійснює фізична особа – підприємець шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів. ⛔️При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об’єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи.

?Вести облік товарних запасів фізична особа – підприємець може на власний вибір – у паперовій або в електронній формі. Первинні документи, на підставі яких внесено записи до форми ведення обліку товарних запасів, є обов’язковими додатками до такої форми. Внесення даних до форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

?Зокрема, товарний облік зобов’язані вести фізичні особи – підприємці, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку 3-ї групи – платники ПДВ та підприємці платники єдиного податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

?технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

?лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

?ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.



Залишити відповідь