Для ФОП зміняться правила роботи з 1 січня 2022 року

‼️Фізичні особи підприємницької діяльності будуть зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій із 1 січня 2022 року.

➡️У ПКУ зазначено, вказують податківці, що такий реєстратор має бути у всіх ФОП, якщо вони не належать до «спрощенців», але проводять розрахункові операції. Водночас, обов’язкова наявність подібних розрахункових систем залежить від моделі бізнесу, кажуть у ДПС.

?Так, якщо це B2B, відповідно, працюють компанії з тими самими ФОП та юридичними особами, тому всі їхні розрахункові операції проводяться за допомогою банків. Отже, РРО з високою ймовірністю їм не знадобиться.

?Якщо ж модель бізнесу B2C, тобто угоди здійснюються переважно з роздрібної торгівлі, то РРО знадобляться.

✅Також, якщо подивитись по групах спрощенців, то з 2022 року залишаються повністю захищені від використання РРО/ПРРО лише ФОПи 1-ї групи (пп. 296.10 ПКУ). Отже, , у кожного ФОПа з 2022 року має обов’язково бути РРО. Тобто його повинні застосовувати ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, інтернет-магазини, продавці текстилю, магазини секондхенду тощо та всі ФОПи, крім платників єдиного податку 1-ї групи, які не мають найманих працівників і здіснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.



Залишити відповідь