Законопроекти щодо використання автомобільних доріг загального користування

➡️Уряд на своєму останньому засіданні підтримав три законопроекти щодо використання автомобільних доріг загального користування, а саме:
?щодо плати за їх використання;
?щодо відповідальності за порушення вимог використання;
?про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо плати за використання таких доріг.

✅Ухвалення цих законопроектів, стверджують на Урядовому порталі, дозволить створити правову основу впровадження та розвитку системи оплати за використання автомобільних доріг загального користування, а отримані кошти сприятимуть будівництву, реконструкції, а також утриманню доріг.

?Ключовий з підтриманих КМУ законопроектів – «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування», який запроваджує плату за проїзд вантажних автомобілів по дорогам державного значення.

?Законопроект передбачає встановлення плати за користування автомобільними дорогами загального користування державного значення транспортними засобами повною масою 12 тонн і більше, незалежно від країни реєстрації такого транспорту.

?Перелік доріг або їх окремих ділянок, за проїзд якими потрібно вносити оплату, буде встановлюватися Кабінетом Міністрів з урахуванням показника рівності проїзної частини доріг. Порядок визначення показників рівності встановлюється Міністерством інфраструктури. Розмір плати також буде визначати Кабмін. Перелік доріг, за користування якими буде встановлена плата, щороку переглядатиметься до 1 липня.

✅Крім цього, законопроект передбачає запровадження системи контролю за рухом транспортних засобів та введення електронної системи плати за користування дорогами.

?Законопроект, який запроваджує штрафи за користування дорогами (або окремими ділянками), на яких передбачено оплату, встановлює санкції за рух без спеціального пристрою, що передає інформацію про рух вантажівки відповідним автошляхом та за порушення процедури оплати проїзду.

‼️У разі їх прийняття законопроекти наберуть чинності з 1 січня 2023 року.



Залишити відповідь