Якщо заклад охорони здоров’я здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з розділом V ПКУ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн гривень, то такий заклад охорони здоров’я згідно з вимогами ПКУ повинен подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву і, відповідно, зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

При цьому звертаємо увагу, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ у випадках та в порядку, передбачених статтею 183 розділу V ПКУ, але не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (пункт 183.10 статті 183 розділу V ПКУ).

Зокрема, обов’язок нарахування та сплати податкових зобов’язань з ПДВ у такої особи виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання Заяви, тобто з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 1 млн гривень.

Крім того, КНП як особа, що здійснює постачання товарів/послуг, оформлятиме податкові накладні/розрахунки коригування, реєструючи їх в ЄРПН.

Хочемо звернути вашу увагу на те, що під об’єкт оподаткування ПДВ підпадають операції з постачання послуг після отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та укладання договору про медичне обслуговування населення, так як на відміну від КНП, бюджетні медичні заклади цієї долі уникають, оскільки свою діяльність ведуть в основному за рахунок медичної субвенції, а значить, постачаннями товарів/послуг у розумінні пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ не займаються.

Зворотний зв'язок

Бажаєте замовити послуги компанії “Аудит Консалтинг Центр”?